Hvis Google tør å blogge, og Skype blogger, hvorfor ikke norske selskap? Hvorfor er det så få firmaer som tør å la sine ansatte blogge? Man kan jo ikke finne billigere markedsføring, og alternativkonstanded ved IKKE å gjøre det er antagelig mye større en den mulige skaden man kan komme til å forvolde hvis man setter igang.
Jeg har snakket med så mange nå som sier de "vurderer" å begynne å blogge, men de har en masse bekymringer som gjør at de nøler. Mitt råd er: Få ut fingern, kast deg ut i det kalde vannet, finn ut hva det er først. Alt for mange av de jeg snakker med har et helt teoretisk forhold til blogging slik folk hadde til epost (de likte det ikke) i 1995.
Og da sier de: kan ikke du vise oss hvordan vi skal gjøre det. Jeg skal blogge om det, sier jeg, så kan dere lese om det der. Og flere burde gjøre det slik: Når du alikevel skal dele kunnskap med en person, hvorfor ikke gjøre det for flere i samme slengen?
Noen mener Amazon bør blogge.
Firmaer er redde for redaktøransvar. De er bekymret for merkevaren, omdømme, og det tar tid å få IT avdelingen til å sette opp linker på hjemmesidene deres.
Få selskaper -- spesielt gjelder det de som ikke selv selger på nettet -- har mye oppmerksomhet rundt sine egne websider. De ser på dem som brosjyrer, og det eneste de vet er at de må være perfekte. Og det blir de: Perfekte og dødsens kjedelige. Ingen tør å gjøre noe av redsel for å gjøre noe som kan skape et inntrykk av noe som er mindre enn perfekt.
Og det perfekte er det godes fiende.
Nei, kom igang. Det finnes en rekke gode grunner til å begynne:
- De fleste selskaper sitter på en masse kunnskap som ingen får vite om fordi kunnskapen kun sitter mellom ørene på de ansatte. Hvem ville vel ikke vært interessert i hva en erfaren kreft-sykepleier tenker om hva pårørende kan gjøre i en slik situasjon? Hvem ville vel ikke vite hva en erfaren forlagsredaktør tenker etter å ha refuserte 90% av alle innsendte manus? Hvem ville vel ikke likt å vite hvilke blogger en erfaren nærlingslivsleder leser og hvorfor? Hadde jeg vært ofte inne hvis en mekaniker hos NAF hadde blogget om ting man kan gjøre for å holde bilen i orden? You bet.
- Blogging i Norge er i en tidlig fase (og alle andre steder også). Ved å gjøre kompetansen nyttig for kundene får man et forsprang i forhod til andre konkurrenter som er redde for å miste kontrollen.
- Blogging er en glimrende måte å skape interesse for nye produkt-lanseringer -- tenk bare på hvor mye informasjon og kunnskap et forlag sitter på i forhold til høstlistene sine! Og hvor interessant er ikke det for bok-elskere?
- Blogging er en måte for ansatte å vise frem hva de kan og hva de er opptatt av. Noen av de bedre bloggene er skrevet av folk som jobber i et firma og som blogger om selskapets produkter på sine egne blogger.
Mange jeg snakker med er opptatt av nett-adressen. Den må ligge på selskapets nettsider, sier de. Hvorfor, spør jeg. De flakker de med blikket. Jo, eh, må den ikke det da?
Nei, bloggen kan ligge hvor som helst, sier jeg. Men hvordan finner folk bloggen da? spør de. Folk finner den gjennom Google, sier jeg. Og via andre blogger. Hvis noen blogger noe bra, blir det sitert av andre blogger. Gode blogger siterer andre gode blogger. Det betyr at hvis du finner en god blogg, finner du ofte flere. Og det å nøste i blogger er usedvanlig lærerikt. Man kan også finne blogger via f.eks. Technorati eller Feedster. Disse tjenesten lister millioner av blogger -- både på popularitet, men man kan også abbonere på søkeord slik at når noen blogger om noe du er interessesrt i -- muggsoppgifter for eksempel -- så blir du varslet.
Jeg finner at jeg leser mer og mer blogger på avisenes bekostning. Bloggerne vet mer om hva de skriver om, og de er ofte tidligere ute med nyhter innen sitt eget felt.
Det kan være lurt å lage en egen nettside hvor du varsles via RSS når det kommer nye artikler eller blogger. Jeg er en fornøyd bruker av Netvibes.
Hvis du vil komme igang raskt, bruk Typepad (jeg er en fornøyd bruker) eller Blogger.