Igår var jeg med på en debatt på et iskaldt Blå. Overraskende mange fremmøtte, men skremmende få fra forlagsbransjen. Blir det kopi beskyttelse på ebøker? Vil fastprisene bestå (neppe)? Er et lesebrett på lang sikt egentlig særlig annerledes en en nettleser? Vil det være mulig å leve av å skrive?
Video av de første 45 minuttene av debatten.
Fikk idag flere kommentarer, bl.a. en fra Heming Leira som synes det er en dårlig ide at den norske forlagsbransjen etablerer en felles proprietær platform for norske bøker:
Dette synes jeg er en dårlig idé. En leseplate for norske bøker og en for engelske/andre bøker?Enig med deg i at det på et tidspunkt i nær fremtid vil leses flere bøker på elektronisk enn på papir. I vår vestlige verden ville jeg tro at det allerede leses flere linjer på nett enn på papir.
For meg ville det bety enda mindre lesning av bøker på norsk.
Jeg har stor tro på leseplaten, men det ville være synd og neppe holdbart om vi skal legge
kaftig begrensninger på hvordan bruke teknikken.
mvh Heming Leira som tror at: I 2013 leses flere bøker elektronisk enn på papir
Når det gjelder proprietært format: Jeg ser ingen alternativ som er perfekte for alle. Hvis nok forlag eller forfattere etterhvert publiserte på Kindle (eller en annen internasjonal standard), ville vi som lesere selvfølgelig få i pose og i sekk. Forlagene ville derimot mistet mye av sin kontroll med distribusjon, markedsføring og ikke minst marginer, noe som ville svekket den verdiøkningen de tilbyr forfatterne. Forfatterne ville da bli mer fristet til å publisere direkte til lesebrett (som jeg tror vil konvergere med alle andre skjermer), noe som ville gitt forfatterne en dårligere royalty enn de idag får fra forlagene -- idag tilbyr Amazon 35% av utprisen, men prisen er jo mye lavere enn prisen på en papirbok. I forbindelse med at Amazon lanserte sin første Kindle, hadde Newsweek en coverstory om lesebrettet (26 nov 2007). Der tenker Bezos høyt og retorisk: - Tenk om en forfatter får royaltien halvert men samtidig får dobbelt så mange lesere. Hvilken forfatter ville ikke like det?
Mitt hovedpoeng med å fabulere om en norsk proprietær standard for norske bøker er at jeg for øyeblikket ikke ser noe alternativ: Enten har vi en effektiv kopibeskytter som gjør at noen kan ta seg betalt for innhold eller så har vi en åpen standard som gjør at innholdet blir gratis. Jeg tenker at det er i alles interesse at det finnes et økonomisk insitament til å skrive, og personlig har jeg ikke noe imot å betale litt for å få godt innhold. Hvis det blir umulig å ta seg betalt for bøker i elektronisk form (i den grad det er en meningsfull beskrivelse av det vi leser på brett, jeg er usikker), ja da har forretningsmodellen sprukket (en forretningsmodell krever at man må kunne ta seg betalt for den verdien man skaper).
Over tid tror jeg vi vil se en sammensmelting av lesebrett og andre eletroniske duppeditter hvor man kan lese ulike formater i samme leser. Det er jo i praksis det en webleser er idag -- selv om noe av de formatene man leser/lytter/ser er proprietære. Jeg tror også at båndbredde og komprimering av data vil skje så raskt at vi ikke lenger vil forholde oss til hvor vår informasjon befinner seg eller hvor prosesseringen av data finner sted.
Bryr jeg meg egentlig om å eie en elektronisk fil? Nei, egentlig bryr jeg meg først og fremst om å lese innholdet. Vi laster sjelden ned nettsider. At man kjøper filer tror jeg kanskje er en mellomløsning.
Altså - hva er den store forskjellen på et lesebrett og en vanlig skjerm (PC/Mobil etc)? Den eneste forskjellen er at display teknologien gjør at det likner mer på papir. Over tid vil kanskje denne teknologien smelte sammen med vanlig pixelvisning, og da gitt at alle ting blir billigere og bedre (raskere, mindre, lettere å bruke, mer fleksible, mer tilkoblet), så ser jeg for meg at vi vil lese, høre og se alle ting på nett gjennom et universalt vindu som heter en browser. Også bøker.
Om bøkene består som format er også et spørsmål. Kanskje består boken kun for en liten gruppe, mens de store gruppene leser andre ting. Kun halvparten av amerikanerne leste en bok ifjor og antallet er synkende. Amazon tror at lesebrett kan gjøre at flere leser. Det tror jeg er riktig, men jeg er ikke sikker på at de leser bøker. Selv leser jeg faktisk vel så mye aviser.
Comments