Igår leste jeg i New York Times om Google Voice. Blir dette en utfordring for de andre som skal tjene penger på at folk ringer?

Listen over ting man kan gjøre med Google Voice er vanvittig -- selv om det foreløpig ikke er åpent for andre enn de som var med fra det gamle selskapet Google kjøpte for en tid siden, Grand Central. Men, om få uker kan vi andre også glede oss over GV. Da blir verden litt mindre, og folk som ikke liker deg blir litt vanskeligere å nå.

Google Voice er som en personlig telefonsentral hvor du har et personlig amerikansk telefonnummer (hvor lang tid tar det før vi får det på norsk?). Du kan rute en innkommende samtale til ulike telefoner eller alle samtidig - (mobil, jobb, hjem, Skype) avhengig av hvem (eller medlem av dine definerte grupper -- f.eks. familie, venner, kolleger) som ringer, gi dem en personlig melding. Du kan definere for hver enkelt i adresseboken din (GMail adresseboken, ikke Outlook, nei) hvor innringeren skal rutes. Noen sender du rett til voicemail og lytte inn for å høre om du vil snakke med innringer, noen stakkarer kan få beskjed om at telefonnummeret ikke lenger er i bruk, og du kan gjøre opptak og lagre i Gmail deler eller hele samtaler. Ikke nok med det, du kan også ha flere innringere samtidig -- kult hvis du trenger å ha et telefonmøte, og hvis du må skifte telefon -- f.eks. fra hjemmetelefonen til mobil. Ved hjelp av såkalt callback kan du også ringe gratis innenlands i USA.
Forutsatt at voicemailene er på engelsk, vil GV transkribere beskjedene og sende dem til deg som epost eller sms. Og når vi snakker om sms - du kan motta og svare på sms fra GV (som du igjen kan håndtere fra mobilen hvis du har et webgrensesnitt), og du kan viderekoble tekstmeldinger.
Det er fascinerende å se hvordan alt som kan digitaliseres blir digitalisert og hvordan det påvirker forretningmodellene. I går leste jeg også i New York Times at Craiglist har hatt samme effekt på avisene som motoren hadde på hestekjerrene. Annonseinntektene for amerikanske aviser har falt med 25% i løpet av de to siste årene, og Seattle Times er bare en av mange store aviser som antagelig legges ned. I Norge er vel Finn.no i ferd med å ha den samme effekten for noen tidligere selgere av rubrikkannonser. Vi ser altså at veldig mange av de innholdsaktørene som har tjent penger på å selge en fysisk manifestasjon av et digitaliserbart produkt (bøker, plater, aviser, telefonsvarere, software) sliter fordi de blir utkonkurrert av aktører som enten digitaliserer og fallbyr produktene eller gjør produkter til tjenester og dermede klarer å tilby produktet gratis fordi de tjener penger på en annen måte. At dette nå treffer norske telekomaktører er det liten tvil om.
Men hvordan står dette opp mot f.eks. Skype? Skype har 400 millioner brukere, og de får ca. 300.000 nye brukere hver dag iflg. NYTimes artikkel igår om hva GV vil bety for andre telekom aktører. Skype sier selvfølgelig selv at de ikke er bekymret for dette. De er mest opptatt av video og tror at det blir det avgjørende i fremtiden. Det er ikke godt å si, men det er helt klart at det skjer vanvittig mye. Samtidig - det er liten synergi med Ebay som eier Skype. Kunne Google kjøpt Skype?
Hva tror du kommer til å skje med de norske aktørene?