Elizabeth C Bjørn-Hansen, direktør i Forum for Kultur og Næringsliv skriver om hvor viktig det er med kultur i nærlingslivet i disse krisetider. Hun viser til en rekke eksempler, og nevner JazzCodes artikkel i HBS´ Working Knowledge. Det er hyggelig.
Når JazzCode fremdeles har mange oppdrag også i krisetider, så er det kanskje fordi vårt budskap knyttes mindre opp mot kultur og mer opp mot hvordan profesjonelle team kan bli bedre til samhanding når de må jobbe under press. Om to uker er vi invitert til å Boston for å snakke om dette tema (for McKinsey), en uke senere holder vi en seanse på Insead utenfor Paris -- Europas beste universitet for ledere.
Vi er ikke invitert dit fordi de er spesielt interessert i kultur men fordi jazzmusikere er gode på nettopp å skape musikk i situasjoner hvor det er værre å stoppe enn å spille feil. Vi er trent opp til å gjøre noe omigjen hvis vi gjør en feil.
På en scene må man motstå denne perfeksjonismen. På en scene handler perfeksjonisme om å ikke stoppe, og om å klare å fokusere på det som er mye viktigere enn ens eget bidrag, nemlig musikken.
Overføringsverdien er formidabel i en profesjonell setting. Team må i økende grad jobbe "live" -- i situasjoner hvor det å stoppe er mye mer ødeleggende enn en glipp her og der. I situasjoner hvor dialogen -- språkets svar på musikk -- er produktet, altså i situasjoner hvor vi alle må lytte og bidra i noe som er større enn hvert enkelt bidrag, så blir evnen til å skape gode resultater på første forsøk viktig og verdifullt for alle som jobber med å foredle informasjon til kunnskap i samarbeide med andre. Det er dette jazzkoden handler om, og i tøffe tider blir det å kunne improvisere frem et godt resultat på første forsøk faktisk også økonomisk viktig.
Hvis noen har noen gode ideer -- hva må forandres i organisasjoner for at ekspert team skal bli bedre til å jobbe live? Hva betyr dette for delegering av myndighet? Hva betyr det i forhold til hvordan vi hegner om vår egen evne til å konsentrere oss? Hva betyr det for lederskap og for hvordan vi organiserer oss?
Comments