NY Times kan fortelle at Amazon har økt sin royalty fra e-bøker til forfattere og forleggere. Tidligere betalte Amazon 25% av utsalgsprisen, men dette er nå økt til 70%. Royalty på en vanlig bok er typisk 15% av listepris og 7.5% på paperback. Betingelsen er at eboken må koste mellom tre og ti dollar og at den må være minst 20% billigere enn den fysiske boken.
Dette skjer nå fordi Amazon vil legge seg på samme nivå som Apples appstore. Dette er naturlig fordi det forventes at Apple kommer med en tablet (en stor og kraftigere utgave av en iPod med touch-screen) når som helst nå. Amazon har allerede en app som gjør det mulig å lese bøker på Apples platform, og denne økningen kan skape store utfordringer for amerikansk forlagsbransje. Allerede vet vi at selvpublisering -- altså at man selv forfatteren selv utgir bøker -- er den raskest voksende publiseringsform i USA. Når Apple nå kommer med en tablet (eller slate som noe tror den vil hete) vil det bli dramatisk flere duppeditter som kan formidle Amazons Kindle format.
Det som er spennende nå er jo å se om dette formatet også kommer til Norge. Det ser jo ut som forlagene kjemper imot med nebb og klør -- kanskje for å unngå konkurranse fra engelske bøker på sitt eget lesebrett format, og kanskje for å kunne holde prisene oppe? Jeg er overrasket over at ingen forlag har begynt å publisere på Kindle. Når Apples tablet taes i bruk i Norge, blir det enda fristende for noen å bryte ut.
Det som også slår meg er at den norske avisen eller forlaget som først får ut et proprietært lesebrett til det norske folk også vil ha en butikk rett i fanget på alle leserne. Dette i seg selv ville være god nok grunn til å kryss-subsidiere lesebrett over en lav sko for å komme først i posisjon. Allerede vet vi at en Kindle-leser kjøper tre ganger så mange bøker som en vanlig leser.
En ting er sikkert. Forlagsbransjen har ikke god tid til å finne ut hva den skal gjøre. Flere og flere bransjer som lever av å selge fysiske produkter hvis oppgave det er å formidle noe som kan formidles elektronisk, må gjøre noe med forretningsmodellen sin. Spørsmålet er bare når.
Comments