- iPad kannibaliserer laptop, pappa, sa min 13 årige datter forleden. Grunnen er at den er enklere og raskere.
I den grad jeg bruker tekniske hjelpemidler for å fange opp, bearbeider og viser ting for flere av gangen, blir det ofte til at jeg bruker en iPad2 -- selv om kamera er for dårlig. Mitt beste intellektuelle arbeide gjør jeg når jeg motstår fristelsen til å starte opp en elektronisk duppedings.
Jeg fanger opp lyd, bilder, tekst og tegninger. Til lyd bruker jeg en opptaks app. Til bilder bruker jeg enten et digitalt kamera med trådløst SD kort (EyeFi) og en EyeFi app som tar i mot bildene på iPad. Jeg bruker også min iPhone til å ta opp video, og overfører ved hjelp av Photosync (krever et nettverk). Jeg redigerer bilder i den innebygde fotoappen, video i iMovie. Jeg spiller også inn min egen tale med Dragon, som konkverterer tale til tekst. PDF filer fra andre mottar jeg via mail og lagrer lokalt. Jeg bruker Goodreader til å lese, kommentere og zoome rundt i en PDF. Med unntak av presentasjoner hvor jeg er avhengig av forhåndsdefinerte tider på noen slider, har jeg gått helt bort fra Powerpoint. Hvis jeg skal vise fra en Powerpoint, konverterer jeg den til en pdf og viser den i Goodreader. Ved å lage bokmerker i en PDF kan man veldig kjapt hoppe fra en side til en helt annen. Hvis jeg skal lage egne slider, tegner jeg dem ofte opp på gule lapper og avfotograferer disse. Hvis det skal se fint ut, bruker jeg appen Omnigraffle som er kjapp å jobbe i, og som gjør det lett å lagre som pdf. Hvis jeg skal lage en kjapp pdf med bilder, bruker jeg Keynote, og saver i pdf. På iPad lagrer og henter jeg filer til og fra appen Dropbox via en betalt tjeneste som heter DropDav. For enkel tekst bruker jeg iA Writer, for handlelister bruker jeg den innebygde notes appen. For mer komplisert tekst bruker jeg Pages. Jeg bruker også en app som heter Textexpander hvor man kan definere forkortelser for ord og andre ting man skriver ofte. Jeg eksperimenterer med appen Index Card for å lage storyboards, men foreløpig er det raskere og bedre med gule lapper.
I det siste har jeg kjøpt meg en penn/stylus som gjør det mulig å ta notater for hånd. Den er egentlig best til å tegne med, slik at hvis jeg skal forklare noe for en gruppe, åpner jeg et blankt ark og skriver/tegner på det. Kobles iPad mot en prosjektor, funker dette helt strålende. Skal jeg vise bilder uten helt å vite sekvensen på forhånd, bruker jeg www.prezi.com -- et vektorbasert verktøy ala Google Maps hvor du kan zoome ut og inn. De har en egen app for iPad, men presentasjonen må foreløpig lages på en vanlig laptop.
Til lagring bruker Dropbox. Da har jeg alltid tilgang til alt. Når jeg skal dele store filer, bruker jeg www.letscrate.com .
Til kommunikasjon bruker jeg selvfølgelig Skype, Rebtel (når jeg må ringe til vanlige telefoner i USA er dette best), og Twitter. Til fakturering bruker jeg www.sendregning.no , til SMS bruker jeg Telenors webløsning som funker helt fint. Jeg har et eget tastatur til iPadden - laget av Zagg -- som også fungerer som en beskytter når iPadden skal lagres. Av andre apper jeg bruker ofte er Kindle, New York Times, Aftenposten (vi har kuttet ut papir), og selv om det er deilig å slippe alt papiret, er det vanskelig å konsentrere seg om en ting på iPadden.
Til reiseregninger bruker jeg Expensify, og iflg. min revisor, trenger jeg ikke spare på bilagene når de er avfotografert og scannet.
For presentasjon har jeg også eksperimentert med appen Explain Everything hvor man kan legge inn bilder og deretter spille inn en liten video hvor man kommenterer bildene.
Jeg tror iPadden blir enda mer nyttig når kamera blir bedre, når den blir flinkere til å ta talekommandoer (Siri, hvor er du?), og for ikke å snakke om når brukerinterfacet forstår 3-dimensjonale håndbevegelser. Det er naturlig å anta at båndbredde og lagring blir gratis, prosessering raskere, og brukergrensesnittet lettere. Men det er alltid viktig å huske på at det kraftigste verktøyet vi har sitter mellom ørene.