Skatteetaten bør rydde opp og ikke henvise til egne websider når de bryter loven.
Vår datter mistet synet etter slurv på Ullevål Sykehus. Etter mange års kamp mot det offentlige, fikk hun en erstatning i 2006 som ble satt inn hos Overformynderiet. Ikke før var pengene på bok, var Skatteetaten på banen med en uventet formueskatt på over 50.000 kr. i året som vi måtte finansiere ved å øke vårt boliglån. Som lovlydige borgere stolte vi på Skatteetaten. Det vi ikke visste var at de brøt Skattelovens paragraf 4-22 som sier:
Skattyter som fyller 21 år eller mindre i inntektsåret, og som har fått engangserstatning for personskade i henhold til Skadeserstatningsloven kapittel 3, er fritatt for formuesskatt på erstatningsbeløpet såfremt personskaden har ført til minst 50 prosent nedsatt ervervsevne.
I 2009 fikk min kone et kraftig slag som gjorde at hun ikke lenger kan jobbe og fikk en sterkt redusert månedsinntekt (i praksis uførepensjon). Restskatten sved ekstra, men vi bet tennene sammen og betalte. Ved en tilfeldighet fikk vi vite at formuebeskatningen på erstatningen var feil; barn under 21 år med over 50% nedsatt erhvervsevne skal ikke formuebeskattes. Da jeg gjorde Skatteetaten oppmerksom på dette, fikk jeg et upersonlig brev med beskjed om at jeg måtte dokumentere mine påstander i løpet av 14 dager. Brevet kom midt i fellesferien. Da jeg ringte saksbehandleren tilbake fikk jeg en telefonsvarer som fortalte at vedkommende var på fire ukers ferie. Etterhvert fikk vi omgjort likningen for 2010, men fikk beskjed om at vi måtte "søke" for hvert enkelt år om å få omgjort tidligere likninger. Jeg fikk også beskjed om at vi måtte fortsette å søke også i fremtiden. Rett før jul fikk vi nye likninger og tilbakebetalt over 100.000 kr. Ingen beklagelse. Ingen konsekvens.
I dagens DN synes Marianne Christensen, seksjonssjef i Skatte Nord at dette er "utrolig leit". Men hun tror ikke det gjelder mange familier. Iflg. DN har over 1000 personer under 21 år fått utbetalt pasientskadeerstatninger i løpet av de siste fem årene. Ingenting hun forteller tyder på at Skatteetaten har gjort noe aktivt for å hindre formuebeskatning av disse. Det hadde vært greit om Skatteetaten snarest hostet opp en plan over hvordan de skal forhindre dette i fremtiden. Når etaten henviser til foreldre selv kan lese på etatens nettsider, lover det ikke bra. Det kan virke som om Skatteetaten synes det er greit rane pasientskadde barn sålenge ransofferent gjøres oppmerksom på at de kan søke om å få tilbake ranspengene.